header

Smokeman Oživil Libčice: Nabitá Edutainment Show o Energetice

Hned po skončení prázdnin měli Libčice návštěvu, kterou jistě nezapomenou. Smokeman a jeho parta přivezli do Libčic edukativní show plnou fascinujících pokusů, které se točily kolem tématu energie a jejího využití. Tato nevšední událost byla rozdělena na dvě části: dopolední představení pro žáky druhého stupně základní školy a odpolední show pro veřejnost. Dopolední program byl pro naše mladé vědce základní školy plný vzrušení a poznání. Smokeman a jeho tým jim přinesli nejrůznější vědecké pokusy, které se věnovaly fyzice, chemii a přírodovědě.
header

Představujeme čidlo Airqee Node V6

Ve světě prochází nejrůznější věci postupným vývojem. Jedinečná síť Airqee pro měření kvality ovzduší není výjimkou. Většina čidel, které jsou nyní nasazena v ulicích Libčic nesou označení V3, několik potom V5. Ono číslo za písmenem je opravdu pouze číslo verze, které se postupně zvyšuje. Dnešní článek však nebude o čidlech, která již nějakou dobu produkčně spolehlivě pracují. Ani nebude o tom, jak že to ty čidla přesně verzujeme. Je o novém čidle V6 a o jeho vlastnostech.
header

Kvalita ovzduší dětských míst (zima 2020)

V minulých dílech jsme viděli souhrnné statistiky kvality ovzduší za celé město a statistiky jednotlivých částí Libčic dle nadmořské výšky a to za poslední zimu. Dnešní díl se bude věnovat dětem. Respektive místům, kde se děti častěji zdržují - škola, školka a Oranžové dětské hřiště. Na mapě je vidět, že zmíněná tři místa jsou poměrně blízko sebe. Oranžové hřiště je znázorněno jak jinak než oranžovou barvou. Školka potom modrou a škola zelenou.
header

Kvalita ovzduší v různých částech Libčic (zima 2020)

V minulém článku jsme se podívali na kvalitu ovzduší v našem městě jako celku za poslední dvě zimy. Libčice jsou ale umístěny v kopcovitém terénu. Co když je velký rozdíl v kvalitě ovzduší nahoře na kopci oproti centru města, které je v dolíku? V dnešním díle si naměřená data rozdělíme na více oblastí podle nadmořské výšky. Na začátek se podívejme na seznam čidel ve městě. Největší koncentrace čidel je kolem ulic Tyršova, Fügnerova, Lidická a Ve Staré cihelně.
header

Libčické čmoudíky zim 2019 a 2020

Síť Airqee od Libčichu nám měří kvalitu ovzduší již nějaké dva roky. Můžeme se proto společně dívat na to, jak se nám vedlo. Přinášíme vám první díl věnovaný přehledům kvality ovzduší v našem městě. Tentokrát to budou měsíční statistiky polétavých mikročástic PM25 za poslední dvě topné sezony. Částice PM25 jsou opravdu malé částečky, vznikající především spalováním (provoz auta, požár v lese, spálená pet lahev v kamnech). Jejich průměr je 2,5 mikrometru či menší (pro srovnání, lidský vlas má nějakých 50 mikrometrů v průměru).