Libčické čmoudíky zim 2019 a 2020

Síť Airqee od Libčichu nám měří kvalitu ovzduší již nějaké dva roky. Můžeme se proto společně dívat na to, jak se nám vedlo. Přinášíme vám první díl věnovaný přehledům kvality ovzduší v našem městě. Tentokrát to budou měsíční statistiky polétavých mikročástic PM25 za poslední dvě topné sezony.

Částice PM25 jsou opravdu malé částečky, vznikající především spalováním (provoz auta, požár v lese, spálená pet lahev v kamnech). Jejich průměr je 2,5 mikrometru či menší (pro srovnání, lidský vlas má nějakých 50 mikrometrů v průměru). Jsou tak malé, že se vám kromě plic mohou lehce dostat až do krevního oběhu. A tam si s tím musí vaše tělo nějak poradit.

Světová zdravotnická organizace (WHO) stanovila limity pro tyto částice. Denní průměr by neměl přesáhnout 25 µg/m3 a roční průměr by neměl přesáhnout 10 µg/m3. V dnešním přehledu se budeme zaměřovat na měsíční průměry, proto jsem jako limit vybral něco mezi, konkrétně 15 µg/m3.

Pojďme se nyní podívat, co naměřila naše síť za poslední 2 topné sezony…

Na grafu jsou znázorněny ve sloupcích průměrné hodnoty PM25 (µg/m3) za měsíc. Zelený sloupec říká, že je hodnota v rámci limitu. Žlutý sloupec, že je hodnota nad limitem. Žlutá přerušovaná čára znázorňuje onen limit. A nakonec modrá křivka. Ta ukazuje průměrnou teplotu v daném měsíci.

Z těchto dat je vidět, že v roce 2021 jsme byli delší období s kvalitou vzduchu nad limitem. Pokud srovnáme onu průměrnou teplotu, vidíme, že zima 2021 byla chladnější než zima 2020 (podívejte se např na oba únory).

Z toho vyplývá, že se trend v chování obyvatel za poslední dvě topné sezony nijak nezměnil. To znamená, že někteří lidé dál pálí nevhodné materiály. Do krve nás všech se tak dál a dál dostává plus minus stále stejné množství karcinogenů.

V příštím díle bychom se mohli podívat na srovnání různých částí našeho města - jinak bude dole v centru a jinak nahoře u Chýnovského háje. V dnešním průměru tyto rozdíly nejsou vidět. Tak si to nenechte ujít…