Představujeme čidlo Airqee Node V6

Ve světě prochází nejrůznější věci postupným vývojem. Jedinečná síť Airqee pro měření kvality ovzduší není výjimkou. Většina čidel, které jsou nyní nasazena v ulicích Libčic nesou označení V3, několik potom V5. Ono číslo za písmenem je opravdu pouze číslo verze, které se postupně zvyšuje. Dnešní článek však nebude o čidlech, která již nějakou dobu produkčně spolehlivě pracují. Ani nebude o tom, jak že to ty čidla přesně verzujeme. Je o novém čidle V6 a o jeho vlastnostech.

Nový procesor ESP32

Předchozí verze čidel byly založeny na čipu Arduino, který se časem ukázal jako nedostatečný hlavně z pohledu paměti, kdy bylo problematické přidávat další vlastnosti do jeho firmwaru.

V6 nově využívá čipu ESP32, který kromě procesoru s mnohonásobně větší pamětí pro firmware (4 MB místo původních 32 kB) obsahuje i WiFi či Bluetooth. Díky tomu budeme moci v rámci dalších už jen softwarových úprav zavést například podporu pro bezdrátový upgrade čidla. Prostě se projdeme po městě s mobilem vystavující WiFi Access Point a čidla se sami aktualizují na poslední verzi.

Nový sensor teploty a vlhkosti

Původní čidla obsahovala sensor DHT22, který je hojně využíván komunitou nadšenců. Bohužel se ukázalo, že z hlediska vlhkoměru není tento sensor vhodný do venkovního prostředí. Čidlo V5 již obsahovalo sensor BME280, který je pro venkovní použití vhodný.

Situace na trhu s čipy však způsobila, že sensor BME280 je velice nedostatkový a jeho cena vyrostla do astronomických výšin. V6 tedy přináší čidlo SHT31, které je rovněž vhodné na použití v exteriéru a zároveň nebylo trhem nijak negativně postiženo.

Kontrola veřejného osvětlení

Při provozu čidel V3 a V5 jsme zjistili zajímavou věc. Ne zcela ojediněle se stává, že přestanou svítit lampy veřejného osvětlení a to klidně v celé ulici. Dané lampy pak nesvítí i poměrně dosti dní. V3 a V5 toto byly schopny detekovat díky tomu, že se z těchto lamp nabíjí a dokáží hlásit stav napětí baterie, tedy to, že se poslední noc nenabíjelo. Díky takovému monitoringu jsme schopni v rámci jedné proběhlé noci zjistit, že dotyčná lampa vypadla.

V6 bylo nově obohaceno o obvod, který přímo hlásí stav onoho napájení (zapnuto / vypnuto). Díky tomu je V6 schopna detekovat výpadek některé lampy ihned a ne až po proběhlé noci.

Laicky řečeno, před V6 jsme byli schopni snížit nefunkční lampy na jeden až dva dny, s V6 reálně na jeden den (za předpokladu, že to nikdo nebude spravovat hned ten první detekovaný večer, ale až následující den). Zkrátka, čidla kromě měření ovzduší umí zvyšovat i bezpečnost občanů. Pokud o to má jakékoliv město zájem…

Nová krabička

Krabičky, ve kterých čidla jsou, byla doposud kulatá. Jelikož si vše sami vyrábíme a krabičky tiskneme na 3D tiskárně, zvolili jsme pro V6 trochu jiný design.

Nová krabička je menší a hranatá. Důvod je v optimalizaci výroby, kdy hranaté věci lze lépe naskládat na plochu 3D tiskárny a díky tomu vyrobit více dílů na jeden tisk. Dříve bylo třeba na jednu krabičku udělat 6 samostatných tisků, nově jsou to jen 3.

Měření pevných částic postaru

Z hlediska měření pevných částic je V6 naprosto stejná jako předchozí čidla. Sensor PMS5003 se ukázal jako dostatečně kvalitní a funguje. Ostatně je to sensor, který je ve světě použitý v hodně různých výrobcích. U předchozích verzí čidel se tedy nemusíte bát, že by jejich měření bylo špatné.

Závěr

Pokrok nezastavíš a to ani v rámci našeho spolku. Pokud jste například z jiného města a přemýšleli jste, zda naši síť zavést i u vás, tak s V6 bych řekl, že je ta správná doba. Výroba čidla se postupnou evolucí zjednodušila a výše popsané vlastnosti umožňují rozšiřitelnost o sensory dle vaší fantazie a časem už jen díky firmwaru i bezdrátové upgrady.

Jak se vám nové čidlo líbí? Máte nějaké další nápady? Ozvěte se nám.