Kvalita ovzduší dětských míst (zima 2020)

V minulých dílech jsme viděli souhrnné statistiky kvality ovzduší za celé město a statistiky jednotlivých částí Libčic dle nadmořské výšky a to za poslední zimu. Dnešní díl se bude věnovat dětem. Respektive místům, kde se děti častěji zdržují - škola, školka a Oranžové dětské hřiště.

Na mapě je vidět, že zmíněná tři místa jsou poměrně blízko sebe. Oranžové hřiště je znázorněno jak jinak než oranžovou barvou. Školka potom modrou a škola zelenou. Ačkoliv je v Libčicích více míst, kde se děti zdržují, nemáme v nich bohužel umístěna čidla. Alespoň prozatím.

Děti nechodí do školy na celý den. Menší děti jsou tam spíše první půlku dne, větší potom i část odpoledne. Proto dnešní statistika bude započítávat data pouze z určitých časů a jen ve všední dny. Rovněž budou data ukazovat stav až od října 2020 do května 2021. Důvod je ten, že čidla byla na daná místa umístěna až na konci září 2020.

Ukazovaná data jsou tří kategorií. Každá kategorie má vlastní barvu a obsahuje průměrné množství částeček pm25 pro “dětská” místa a pro celé Libčice. Každá kategorie tedy vlastní na grafu dva sloupečky, vždy ve stejném odstínu barvy. Tmavší barvou je znázorněno “dětské” místo a světlejší barvou průměr za celé Libčice.

První kategorie (oranžová barva) je průměrné množství částeček pm25 za všední dny od 7 do 12 hodin. Druhá kategorie (modrá barva) ukazuje stejnou měřenou hodnotu, ale za všední dny od 7 do 16 hodin. Poslední třetí kategorie (zelená barva) potom zahrnuje naměřená data za celé dny, ale stále pouze za ty všední.

Na první pohled mě zaujalo, že ranní hodnoty (oranžová) jsou vesměs o něco vyšší než ty odpolední (modrá). Dává to však smysl, protože lidé topí více až po práci když se vrátí domů, tedy později odpoledne. A pokud se spojí zimní inverze s tvarem libčické krajiny, během následujícího rána se stále tzv. odvětrává. A i když hodně z nás pracovalo tento rok z domova a tak topilo celý den, ten trend tam stále je. Ne všichni si totiž mohli práci z domova dovolit.

Důležité však je, že přes den (jak 7-12, tak 7-16) je to většinou lepší než z hlediska celého dne. Tedy až na únor, kdy ty ranní hodnoty vesměs odpovídají těm celodenním. Do budoucna doufejme ve více příznivých dní. A pokud si můžete vybrat kdy jít s dětmi na hřiště, vybírejte si radši ty lepší dny. Ale to vám nemusím říkat.

Pokud máte nápad na další pohled na naměřená data, napište.