Kvalita ovzduší v různých částech Libčic (zima 2020)

V minulém článku jsme se podívali na kvalitu ovzduší v našem městě jako celku za poslední dvě zimy. Libčice jsou ale umístěny v kopcovitém terénu. Co když je velký rozdíl v kvalitě ovzduší nahoře na kopci oproti centru města, které je v dolíku? V dnešním díle si naměřená data rozdělíme na více oblastí podle nadmořské výšky.

Na začátek se podívejme na seznam čidel ve městě. Největší koncentrace čidel je kolem ulic Tyršova, Fügnerova, Lidická a Ve Staré cihelně. Několik dalších čidel je pak rozmístěno do dalšího okolí. Ta koncentrace na jednom menším území Libčic je dána první fází budování monitorovací síťě Airqee, která proběhla před skoro dvěma lety. Od té doby se stále snažíme s městem dohodnout na podpoře pro pokrytí dalších částí Libčic aby i ostatní lidé mohli vidět, jak se to ovzduší má v jejich bezprostředním okolí. Bohužel se to moc nedaří.

Čidla jsem pro dnešní přehled rozdělil do tří kategorií podle nadmořské výšky. Modrou barvou jsou znázorněny ty nejvýše, oranžovou naopak ty nejníže, převážně z centra města. Zelené jsou pak něco mezi. Lidé z míst jako např. ulice Pod Hájem jsou potom ještě výše, než jsou čidla označená modře. U takových míst se dá očekávat, že bude kvalita ještě o něco lepší.

Graf ukazuje ve sloupcích průměrné měsíční hodnoty mikročástic PM25 rozděleno na již zmíněné 3 kategorie dle nadmořské výšky (centrum = oranžová, střed = zelená, vrch = modrá). Červená přerušovaná čára ukazuje limit a modrá plná čára potom průměrnou teplotu.

Že bude rozdíl mezi vrchní a spodní částí Libčic, to čekal asi každý. Zde vidíte jaký ten rozdíl je. Co mě navíc osobně překvapilo je, že střed a centrum vykazují velice podobné charakteristiky. Na začátku jsem očekával, že bude střed kvalitou ovzduší někde mezi. Efektivně to znamená, že v tom špatném ovzduší žije mnohem více lidí, než jsem osobně čekal.

Sám jsem vždycky cestou z vlaku koukal na lidi co jdou až někam nahoru. Říkal jsem si, že to mám fajn, že nemusím chodit tak daleko a do kopce. No, mohu si to nyní říkat zhruba tak do října. Potom se karta obrátí a chudinka budu já, kdo tam dole musí zůstat…

V příštím díle se zkusíme podívat jak si vede ovzduší kolem školy, školky a Oranžového dětského hřiště v porovnání s celkovým průměrem. A co vy, máte nějaký námět na zajímavý pohled na naměřená data? Napište nám. V komentáři pod článkem, mailem, na facebooku, či kdekoliv, kde si toho všimneme.